Friday, January 14, 2011

Cara Cegah Fibroids

Fibroid not likely turn cancer 


Fibroid cut open 


Mencegah Fibroids 

Seorang wanita muda, umor 25 tahun, belum kahwin lagi telah ditimpa malang dengan tumbuhan fibroid dalam rahimnya. Dalam dua tahun sebelum ini , dia telah mengalami perdarahan haid yang berpanjangan dan amat banyak sehingga mengancam kesihatannya. Awal tahun ini dia dimasukkan kehospital akibat kurang darah, anemia, tahap hemoglobin 7 gm % , sedangkan tahap biasa sekurang2nya 10 gm%. Ketika itu dia perlu dimasukan 3 botal darah.

Fibroidnya cepat tumbuh membesar dan bila saya periksa minggu lepas ukuran fibroid 9x8 cm dan ia terletak dalam rongga atau cavity rahim. Hari ini saya telah selamat membedah dan buang fibroid tampa perlu transfusi darah. Tapi olih kerana ruang rahimnya telah terganggu, bila dia kahwin dan hamil, kemunkinan besar dia akan perlu bedah cesarean untuk melahirkan anak.

Langkah2 untuk mencegah Fibroids

Langkah pertama ialah sejarah fibroid dalam keluarga khususnya emak, adik beradik emak dan sendiri. Baka memang memainkan peranan dalam kesemua jenis penyakit khususnya tumbuhan, kanser , diabetes, darah tinggi dan lain2. Waspadalah jika ada baka penyakit, berjaga2 untuk mengambil langkah menjauhkan faktor2 lain.

Tumbuhan fibroid dirangsang olih hormon estrogen. Kandungan hormon estrogen yang berlebihan menggalakkan tumbuhan fibroid. Biasa ada perimbangan antara 2 jenis hormon dalam tubuh wanita. Estrogen sentiasa dikeluarkan olih kilang ovary, manakala progesteron dikeluarkan jika berlaku ovulation atau penetasan telor yg berlaku pada hari 13-14-15-16 dalam pusingan haid.

Kalau tak ada ovulation, maka kandungan progesterone tak meningkat dan ini menggalakkan tindakan estrogen tanpa kaunter tindakan progesterone. Kesannya banyak yang tak baik , berbagai jenis tumbuhan dirahim dan dalam payaudara akan berlaku, dan diantaranya fibroid dan kanser.

Makan yg berlebihan gula , minyak dan lemak akan menggalakkan estrogen. Kawal makan2 ini jika nak selamat dari fibroid. Jauhkan makan 'junk and fast foods'

Banyak jenis makanan yang mengandugi natural progesterone diantaranya iala keladi liar dan keledek merah dan unggu. Makanlah dalam 2-3 kali seminggu sebagai gantian nasi.

Jauhkan meminum air yang terkandung dalam plastic kerana bahan2 plastik mengandungi bahan yang bolih meningkatkan xenoestrogen. Jangan panaskan makanan atau air dalam bekas plastik didalam mikrowave.

Kurangkan kegunaan insecticide, herbicide dalam rumah atau dihalaman rumah. Cuba guna bahan organik untuk tujuan tanam sayuran. Kurang makanan dalam tin.

Begitu juga bahan pencuci dapur, basuh baju dan shampo perlu diubah kepada yang organik.

Makanan dari ternakan - lembu, kambing, ayam juga sekarang banyak yang dipelihara secara organik. Ini lebih selamat pengidap2 fibroid, dan endometriosis.

Jauhkan dari coffee, sunflower seeds, kunyit, buah pala yang munkin bolih menggalakkan pertumbuhan fibroids.

Lotion2 kulit yg mengandungi parabens sebagai pengawet perlu dijauhkan. Cari yg menggunakan minyak sayur sebagai pengawet.

1 comment:

  1. assalamualaikum dr..
    saye ade masalah multiple fibroid
    boleh ke jika saye ambil serrocor dgn fibrovan skaligus?

    ReplyDelete